haku2

 

PK-haussa koirat etsivät maalimiehiä (piiloon asettuneita ihmisiä) tallatulla (hajustetulla) metsäradalla. Kisaradan pituus kasvaa alokasluokan 100 metristä voittajaluokan 300 metriin. Kisaradalle on kaikissa luokissa sijoitettu kolme maalimiestä.

Löydön ilmaisussa on sallittu kaksi eri tapaa. Koira ilmaisee löytönsä koiranohjaajalle joko haukkumalla, tai rullalla, jolloin koira poimii kaulassaan roikkuvan rullan suuhunsa ja tuo sen ohjaajalle. Rullantuonnin jälkeen koira kytketään ja se vie ohjaajan löytyneen maalimiehen luo.

Haun harjoitteluun tarvitaan aina koulutusryhmä. Jokainen ryhmän jäsen kouluttaa ryhmässä omaa koiraansa, mutta toimii myös toisille maalimiehenä. Oikeastaan haussa kaikki muut kouluttavat koiraasi ja sinä kaikkien muiden koiria. Treenaamiseen kuluukin usein helposti useampia tunteja kerrallaan.

Hakukoirat opetetaan etsimään ihmisiä ilmavainun avulla, jolloin ne eivät häiriinny tallatusta alueesta. Hyvä hakukoira etsii nopeasti ja varmasti sille osoitetun alueen. Koiran hyvän hajuaistin ansiosta eksynyt ei jää löytämättä sellaisistakaan paikoissa, joista ihminen ei löytäisi.

Mikäli olet kiinnostunut lajista, ota yhteyttä Niinaan tai Alisaan.

Yhteyshenkilöt Niina Oksanen ja Alisa Kranni

haku.vpkh@gmail.com

-Niina-

 

haku1

Follow us on

Kuva poistettu.